Coronavirus maatregelen in Valencia (update 31 januari 2021)

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Coronavirus

Laatst geüpdatet: 31-01-2021

Het coronavirus in Valencia is anno januari 2021 nog steeds aanwezig. Veilig reizen is mogelijk, maar er zijn er wel enkele maatregelen die je moet opvolgen. In het geval van Spanje zijn er zowel nationale als regionale maatregelen, zoals in Valencia.

Ga voorbereid op reis en lees je goed in. We hebben alle corona maatregelen in Valencia voor je verzameld. We zullen proberen deze blog up to date te houden en werken hem bij als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Veiligheidsmaatregelen om Spanje binnen te komen

Het is verplicht om een gezondheidsformulier in te vullen voor je Spanje binnenkomt. Deze kun je downloaden op de website van de Spaanse overheid: spth.gob.es. Je kunt eventueel ook de app downloaden op dezelfde website. Elk vliegveld in Spanje heeft bij binnenkomst hetzelfde veiligheidsprotocol:

 • Je temperatuur wordt gemeten
 • Je veiligheidsformulier wordt gecontroleerd
 • Visuele controle

Negatieve PCR-test en sneltest

Het is verplicht om een negatieve PCR-test uitslag te hebben (niet ouder dan 72 uur) om Spanje per trein/vliegtuig binnen te komen. Dit om aan te tonen dat je het coronavirus niet hebt. Toen ik afgelopen december Valencia bezocht, heb ik me in Nederland laten testen bij Teststraat.com. Let op: ook als je terugkeert naar Nederland per vliegtuig/trein is een negatieve PCR-testuitslag noodzakelijk (niet ouder dan 72 uur). Ik heb mezelf laten test bij IMED Hospitales Valencia (meer info). 

Sinds 23 januari 2021 is het ook verplicht om een negatieve sneltestuitslag op zak te hebben bij terugkeer naar Nederland. Deze mag niet ouder zijn dan 4 uur voor vertrek. Meer informatie hierover lees je op de website van Rijksoverheid. 

Wanneer draag je een mondkapje in Valencia?

Verplicht is dat je mondkapje je neustussenschot tot aan je kin bedekt. Het gebruik van een masker met uitademventiel is niet toegestaan, behalve in het professionele beroepsveld waar dit type masker kan worden aanbevolen.

Het dragen van een mondkapje is verplicht als je ouder bent dan 6 jaar. Je draagt een mondkapje in Valencia ten alle tijden op straat, in openbare open ruimtes (bijv. parken) en gesloten ruimtes (bijv. openbaar vervoer, winkels, supermarkten, musea, enz.). Je moet het ook op een terras dragen terwijl je niet eet.

Sinds 29 januari 2021 is het ook verplicht om een mondkapje te dragen op stranden, tijdens het sporten, bij zwembaden, in stadsparken en in de natuur als dit binnen de bebouwde kom is. Buiten de bebouwde kom zijn deze maatregelen niet verplicht maar worden ze wel aangeraden.

Het wordt eveneens aangeraden om een mondkapje te dragen in open of gesloten privéruimtes als er mensen zijn met wie je niet samenwoont of als je de sociale afstand van 1,5 meter niet kunt verzekeren.

De volgende personen zijn vrijgesteld van mondkapje verplichtingen:

 • Mensen met ademhalingsmoeilijkheden of gezondheidsredenen.
 • Mensen die vanwege een handicap geen mondkapje kunnen dragen.

Het niet opvolgen van bovenstaande regels (inclusief de verkeerde manier om het masker te dragen) zal resulteren in een boete van 100 euro.

De nieuwe maatregelen vanaf 25 januari 2021

Sinds 25 januari zijn er nieuwe maatregelen van kracht in de gehele provincie Valencia. Dit zijn de maatregelen die gelden tot in ieder geval 31 januari.

 • Er is een avondklok tussen 22:00 uur en 6:00 uur. Bewegingen op wegen en openbare ruimtes van alle mensen tussen 22:00 en 06:00 uur zijn verboden, met uitzondering van verplaatsingen naar het werk, gezondheidszorg, zorg voor kwetsbare groepen en “overmacht of situatie uit noodzaak.”
 • De horeca is dicht. Het is alleen mogelijk om afhaalmaaltijden te halen of te laten bezorgen.
 • Winkels sluiten om 18.00 uur met uitzondering van de apotheken en de supermarkten.
 • Alle sportfaciliteiten zijn gesloten, met uitzondering van het gebruik door professionele sporters.
 • Het is verboden om binnen samen te komen met niet-samenwonenden. Op straat en in openbare ruimtes geldt dat je met maximaal 2 mensen mag samenkomen, behalve als het gaat om samenwonenden. 

Nachtclubs, pubs, restaurants en terrassen

Nachtclubs en pubs in Valencia zijn allemaal gesloten vanwege het hoge aantal besmettingen ontstaan op deze plekken.

Lokale lockdowns in het weekend

Naast de al bestaande regionale lockdown van de gehele autonome regio Valencia, zijn er in de weekenden van vrijdag 15 uur tot maandag 6 uur ook lokale lockdowns voor gemeenten met meer dan 50.000 inwoners. Praktisch houdt dat in dat niemand in het weekend tussen eerder genoemde tijden de gemeente mag inreizen of uitreizen. Het gaat om de volgende gemeenten:

 • Provincie Valencia: Valencia, Torrent, Gandia, Paterna en Sagunt.
 • Provincie Alicante: Alicante, Elche, Torrevieja, Orihuela, Benidorm, Alcoi, Sant Vicent del Raspeig y Elda-Petrer en Alicante
 • Provincie Castellón: Castellón en Vila-real

Winkels en supermarkten

De toegestane capaciteit van deze bedrijfspanden is 75%, maar de veiligheidsafstand tussen klanten moet te allen tijde worden gehandhaafd. Bij binnenkomst moet je handdesinfecterend middel aanbrengen dat verkrijgbaar is in de winkel en supermarkt.