Xàtiva is een uitstekende bestemming voor een leuk dagje uit. Het historische dorpje ligt op zo’n 60 kilometer afstand van Valencia en is goed bereikbaar per auto of trein. Xàtiva staat bekend om haar charmante centrum, het kasteel en de smaakvolle restaurants. We vertellen je graag meer over de stad en zijn bezienswaardigheden. 

Vanuit Valencia rij je in ongeveer 50 minuten richting Xàtiva. De snelste route is via de A-7. Het is ook mogelijk om met de trein te gaan. Zowel heen als terug. Er rijdt elk half uur een trein vanaf Valencia Estaciò Nord naar Xàtiva. De gemiddelde ticketprijs voor een retourtje is €9.

De historie van Xàtiva

Op historisch gebied is Xàtiva altijd erg belangrijk geweest. In 1707 werd het dorp verbrand en geplunderd door de koning van Castilië. Door de verbranding worden de inwoners van Xàtiva in de volksmond nog altijd socarrats (het verbrande onderste gedeelte van de paella) genoemd. Voor de herovering was Xàtiva een Arabische stad. De invloeden uit dit tijdperk zijn door de islamistische architectuur nog steeds af te lezen. In het centrum kom je veel historische gebouwen, paleizen en waterfonteinen tegen.

Wat kun je doen in het centrum?

Een wandeling door de oude stad mag je niet missen. Verlies jezelf in de smalle straatjes en het labyrint van de Arabische wijk. De kerken, kloosters, paleizen en fonteinen vertellen allemaal verhalen over de belegeringen, revoluties en legendes. Neem ook de Calle Corretgeria-trap naar beneden die je naar het prachtige marktplein leidt. Calle Montcada is een ander interessant gebied waar de gevels van gebouwen zijn versierd met wapenschilden ter ere van adelijke families.

Toe aan een lekkere lunch? In het centrum is Casa la Abuela (letterlijk: oma’s huis) een begrip. Het traditionele restaurant, vroeger een verkooppunt voor wijnen en likeuren, is een uitstekende plek om de lokale keuken te proeven. Wij kozen als hoofdgerecht voor arroz al horno. Dit is een heerlijk rijstgerecht met onder andere tomaat, aardappelen, bloedworst en saffraan.

Het plaatselijke museum: een aanrader

Ook leuk om te bezoeken is het Museu de l’Almodí. Dit museum, gehuisvest in twee aangrenzende gebouwen, waarvan één een middeleeuwse graanschuur, is gewijd aan de geschiedenis van de stad. Je kunt hier onder meer Iberische, Romeinse en Moorse artefacten bewonderen, evenals enkele gotische altaarstukken en portretten van Josep de Ribera, een inheemse zoon die het grootste deel van zijn artistieke carrière in Italië doorbracht.

Bijzonder in het Museo de l’Almodí is een portret van Felipe V dat ondersteboven is opgehangen als vergelding voor de verwoesting die hij aanrichtte aan de stad tijdens de Spaanse Successieoorlog in het begin van de 18e eeuw.

Het kasteel van Xàtiva: een prachtig hoogtepunt

Het hoogtepunt van Xàtiva was voor ons het kasteel, dat verdeeld is in twee zones, het zogenaamde Castillo Menor en Castillo Mayor. Vanuit de strategische ligging van het kasteel kon vroeger de Romeinse weg goed in de gaten gehouden worden. Het strategisch geplaatste tweelingfort is gedurende vele jaren het toneel en toeschouwer geweest van een groot aantal veldslagen.

Bezoek het kasteel van Xàtiva en geniet tijdens je wandeling van de verschillende fonteintjes, kapelletjes en pleintjes waarvan de meesten een gotische of islamitische oorsprong hebben. In het hogere gedeelte is ook een eeuwenoude gevangenis te vinden. De klim naar de top van het kasteel (345 meter boven zeeniveau) gaat gepaard met adembenemende uitzichten over de omgeving. Je kunt letterlijk vele kilometers ver kijken en het is een genot om te zitten en te kijken naar de grote, bruisende stad Xàtiva die ver onder je leeft.

Hoe bereik je het kasteel?

Goed om te weten is dat het best een klim is om de berg op te gaan naar het kasteel. Vanuit het centrum van Xàtiva is het ongeveer 35 minuten lopen voor je de ingang bereikt. Het is ook mogelijk om met de auto te gaan, maar de smalle straatjes die stijl omhoog gaan zijn niet aan iedere autobestuurder besteedt. Een betere optie is om met een treintje omhoog te gaan. Deze vertrekt dagelijks een aantal keer en kost €3,60 per persoon.
Xàtiva-kasteel

Boek een hotel of appartement in Xàtiva

Ga je naar Xàtiva? Zorg er dan voor dat je overnacht in een goed hotel of appartement. In Xàtiva kun je verblijven in vele prachtige accomodaties voor een schappelijke prijs. Bekijk alle mogelijkheden via Booking

Welke dorpjes kun je nog meer bezoeken?

In de regio Valencia is nog veel meer leuks te doen en te zien, lees daarom meer over de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Valencia. Wij vinden bijvoorbeeld het prachtige Altea ook zeker de moeite waard! Of bezoek eens Villajoyosa, het meest kleurrijke dorpje aan de Costa Blanca.