We denken vaak dat paella zeevruchten heeft. Dit is een misverstand. In de werkelijkheid verwijzen we dan eigenlijk naar Arroz a banda of Arroz del Senyoret. We zouden kunnen zeggen dat ze hetzelfde gerecht zijn, op één belangrijk verschil na: Arroz a banda (letterlijk: rijst aan de zijkant) heeft ongeschilde zeevruchten, terwijl Arroz del Senyoret (rijst van de jonge meester) al geschild is. Zo hoeft de jonge meester geen moeite te doen.
Opvallend is dat veel restaurants Arroz a banda op hun menukaart hebben, terwijl het in eigenlijk Arroz del Senyoret is. Dus als je zeker wilt zijn welk gerecht je krijgt, kun je het beter even navragen.
Tot slot hebben we ook nog Fideuá (uitspraak: Fideewa). Achter dit gerecht zit een bijzonder verhaal. Zo waren er eens zeelieden uit het dorp Gandia die met hun boot gingen vissen. Ze stonden op het punt om Arroz a banda te koken voor lunch toen ze beseften dat ze alle ingrediënten hadden.. behalve rijst! In de bijkeuken hadden ze alleen noodles, dus de zeelieden besloten die te gebruiken. En zo is Fideuá ontstaan! Tegenwoordig is fideuá een populaire maaltijd voor de gezinslunch op zondag.
Lokale tip: al deze drie gerechten worden gegeten met alioli, een Valenciaanse saus gemaakt van knoflook (al) en olie (oli). De combinatie alioli en zeevruchten is verrukkelijk.Â
Eet deze drie gerechten onder meer in de restaurants Casa Carmela, El gran azul en Palace fenol.