Valencia is een stad met een rijke historie. Logischerwijs vind je hier dus veel mooie musea bomvol cultuur en traditie. Maar welke musea zijn de moeite waard om naar toe te gaan? Als toerist heb je niet alle tijd van de wereld. Daarom zie je graag nog een mooi museum in Valencia voordat je weer naar huis gaat. Zoek niet verder, want want wij hebben de vijf beste musea in Valencia voor je uitgezocht.

Redenen om een museum bezoek in Valencia op je lijstje te zetten

In alle drukte van de stad is het heerlijk om even te ontsnappen. Een museum bezoek in Valencia is dan een goed idee. De meeste musea behoren tot cultureel erfgoed en zijn beeldschoon van buiten en binnen. Je ontdekt hier een wondere wereld vol Spaanse cultuur, traditie en kunst.

Behalve die wondere wereld kom je ook tot rust. Wist je dat musea voor je lichaam en geest herstellende omgevingen zijn? Een studie van de Universiteit van Queensland wijst bijvoorbeeld uit dat mensen na een museumbezoek zich meer ontspannen voelen.

De meeste musea in Valencia zijn vrijwel het hele jaar open en ook nog eens spotgoedkoop. Het merendeel van de entreeprijzen zijn niet duurder dan 10 euro per persoon. Sommige musea in Valencia zijn zelfs op zondag gratis. De volgende vijf musea in Valencia zijn onze favorieten.

Museo Nacional de Cerámica

Spanje staat bekend om zijn aardewerk en mozaïek. Ben je een type die zich graag laat verleiden tot de schoonheid van kunst? Dan is dit keramiek museum in Valencia een echte aanrader. Hier kom je veel authentiek bewaard gebleven stukken keramiek tegen. Om ze in originele staat te behouden zijn ze in de jaren 90 gerestaureerd. 

Het musea bevind zich in het prachtige Palacio del Marqués de Dos Aguas. Dit paleis komt uit de achttiende eeuw waardoor een bezoekje verplichte kost is voor liefhebbers van antieke gebouwen. Het interieur van dit paleis is eveneens van originele staat, waardoor het de oude levensstijl van de Valencianen goed portretteert.

keramiek-museum-valencia
Foto: Facebook van Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias "González Martí"

Praktische info:

 • Adres: Carrer del Poeta Querol, 2, 46002 València, Spanje
 • Entree: €3
 • Openingstijden: Maandag: gesloten
  Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 tot 14:00 uur en 16:00 tot 20:00 uur
  Zondag en feestdagen: 10:00 tot 14:00 uur
 • Website voor de meest actuele informatie

Museo de Bellas Artes de Valencia

Misschien wel het bekendste en mooiste museum van Valencia. In dit prachtige 17e eeuwse gebouw zijn kunstwerken van Spaanse meesters als Joaquin Sorolla en Diego Velázquez te bewonderen. Onder deze kunstwerken vind je onder meer schilderijen, sculpturen, archeologische stukken, tekeningen en gravures. De kunstwerken in het ‘museum van de schone kunsten’ zijn zeer divers. Daardoor is er voor ieder wat wils.

In het museum tref je eveneens een bibliotheek aan en zijn er workshops voor kinderen en volwassenen. De ruime openingstijden en gratis entree zijn bovendien fijn meegenomen. Laat je zelf overrompelen door de magie van kunst en bezoek dit mooie museum in Valencia.

museum-in-valencia

Praktische info:

 • Adres: Carrer de Sant Pius V, 9, 46010 València, Valencia, Spanje
 • Entree: Gratis
 • Openingstijden: Dinsdag – zondag van 10:00 tot 20:00 uur
 • Website voor de meest actuele informatie

Instituto Valenciano de Arte Moderno

We blijven nog even bij een kunst museum in Valencia. Want ook het IVAM (Instituto Valenciano de Arte Moderno) is de moeite waard om te bezoeken. Dit museum bevat moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw. Zo kun je hier allerlei werken aanschouwen uit verschillende kunstinrichtingen. Denk daarbij aan kunstvormen zoals het kubisme, surrealisme en popart. Bekende schilders en beeldhouwers als Julio González en Igancio Pinaza Camarlench etaleren hier hun glorieuze werken.

Ben je dus fan van moderne kunst? Dan kun je het IVAM museum niet over het hoofd zien. Het museum heeft ook een gebouw waar tijdelijke tentoonstellingen worden gegeven: het gebouw Sala de la Muralla. Bekijk op de officiële website van het IVAM (zie onder foto) of er tentoonstellingen worden gegeven als jij er bent.

Foto: Facebook van IVAM Valencia

Praktische info:

 • Adres: Carrer de Guillem de Castro, 118, 46003 València, Valencia, Spanje
 • Entree: €2 en op zondag is de entree gratis.
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 10:00 t/m 19:00 uur
  Vrijdags 10:00 t/m 21:00 uur
 • Website voor de meest actuele informatie

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

Het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe is een museum gewijd aan de benadering van wetenschap en technologie. Het museum is sinds het jaar 2000 te vinden in een groots, spectaculair gebouw te midden van Ciudad de Las Artes y Las Ciencias. 

Het museum biedt veel interessante wetenschappelijke tentoonstellingen en is toegankelijk voor jong en oud. Het motto van Museo de las Ciencias Príncipe Felipe luidt ‘verboden om niet aan te raken.’ Er zijn verschillende workshops en interactieve tentoonstellingen. Je leert hier veel over de wetenschappelijke geschiedenis van Valencia en Spanje. Dit museum in Valencia is niet alleen mooi om te zien, maar ook super leerzaam!

musea-in-valencia-wetenschap

Praktische info:

 • Adres: Ciudad de las Artes y de las Ciencias, Av. del Professor López Piñero, 7, 46013 Valencia, Spanje
 • Entree: €8
 • Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag: 10:00 – 19:00. Overige dagen 10:00 – 18:00
 • Website voor de meest actuele informatie

Museo Fallero: het Fallas museum van Valencia

Als je al een beetje wegwijs bent met Valencia dan weet je dat de mensen daar dol zijn op Las Fallas. Het jaarlijks terugkerende straatfeest trekt miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld. Dit is met name te danken aan de indrukwekkende ninots die overal op straat te zien zijn. Ieder jaar worden bijna alle ninots aan het einde van het feest verbrandt. Alleen een aantal bevoorrechte ninots blijven gespaard van het vuur. Deze ninots vind je terug in het fallas museum van Valencia. 

Het Museo Fallero bestaat al meer dan tachtig jaar en brengt daardoor een schat aan historie mee. Er zijn meer dan 800 ninots te bezichtigen waarvan de oudste uit 1934 komt. Ook kun je in het museum video’s en posters zien die verhalen vertellen over het rijke verleden van Valencia en Las Fallas. Nog een leuke tip: dit museum is op zondag gratis te bezoeken.

Praktische info:

 • Adres: Plaza Monteolivete, 4, 46006 Valencia, Spanje
 • Entree: 2 euro, op zondagen en feestdagen gratis
 • Openingstijden: zondag open van 10:00 tot 14:00. Overige dagen van de week van 10:00 tot 19:00
 • Website voor de meest actuele informatie.

Meer activiteiten in Valencia

Ben je op zoek naar wat je allemaal nog meer kan doen? Bezoek dan onze activiteiten pagina en ontdek nog meer leuke dingen om te doen, zoals waar het mooiste strand en de tofste rooftop bars zijn.